Ondernemersportret Suzanne: over tekenen, talenten en tulpen

door | 5-10-23 | Geen categorie

Luchtige diepgang, poppetjes zonder neus en dan ook nog de aanmoediging om je vooral niet in te houden. Zomaar wat woorden die horen bij Suzanne Warmerdam. Dé tekenende coach.

“Via creatieve uitingen komt er zoveel meer naar boven.” vertelt Suzanne. “Het brein ziet vaak beren op de weg.” Tekenen zet het onderbewustzijn van haar coachees aan het werk en haalt boven water wat met woorden niet altijd lukt.

De kleur geel – die komt ook regelmatig boven water. De twee stoelen in haar praktijkruimte zijn knalgeel en de accenten in haar kleding en branding kleuren al even zonnig. Het draadje met de gele tulpen van vroeger is nog intact.

Dit bollenmeisje uit Hillegom kijkt namelijk vanuit haar slaapkamerraam uit over de bollenvelden. Vader is bollenkweker. Dat betekent bollen pellen, bloemen bossen en hoogstens een midweekje Center Parcs in het voorseizoen. Maar na de veiling wel een ijsje. En ook: elke dag om 10.00 uur koffie en om 12.00 uur de boterham. Het kwekersleven kent vaste structuren en niet te gek graag.

Om dat enigszins te doorbreken zorgt Suzanne ervoor dat ze, als oudste dochter, geboren wordt op 29 februari. Een schrikkelkind. Het wordt ieder jaar weer een speciale dag in dit gewone gezin. Moeder bakt mokkataart en de kinderen spelen ‘pand verbeuren’ op haar feestje. Op haar veertigste verjaardag viert Suzanne weer een kinderfeestje, want ze is dan eigenlijk tien jaar geworden. Eeuwig jong!

Het zoeken naar plezier. Toen al en nu nog. Voor zichzelf en haar coachees. Waar beleef je nu echt plezier aan? Suzanne laat het ze tekenen. Wist je het nog niet goed te benoemen, dan tekent die pen de contouren van jouw plezier en ga je ineens de rode draad in je talenten zien.

Na het VWO en een onvergetelijke eerste bijbaan, waar ze acceptgiro’s mag overtikken, verruilt ze de hyacinten voor een Rotterdamse studentenkamer. Bedrijfskunde heeft ze gekozen. De wereld waar je processen verbetert en klanttevredenheid verhoogt. Of een smakelijk stukje IT implementeert.

Ze is er goed in. De grote jongens nemen haar dan ook graag in dienst: Sara Lee, Nationale Nederlanden. Het is hard werken – maar wel vooral met je hoofd. Intuïtie krijgt weinig ruimte. En daar begint het te knagen…

De vrouwen die bij Suzanne het traject ‘Teken je droombaan’ volgen, voelen precies dat: een mooie carrière, goed salaris, waardering van de werkgever – en toch is het niet vervullend. Een gouden kooitje, noemt ze het ook wel. Met het deurtje op een kier.

Met één voet door die kier begint Suzanne haar creatieve kant te exploreren. Trainingen Creatief Denken, Zakelijk tekenen en Visueel Leiderschap – het maakt dat ze inmiddels met beide voeten op de rand van het kooitje staat en in 2017 haar vleugels uitslaat. Dag NN, hallo tekenpapier!

Haar ontwikkeling kantelt van trainingen volgen naar training geven, visuele verslagen tekenen voor Randstad en Shell en haar eigen tekenstijl ontstaat. Helder, positief en less is more. Zoals ook het ouderlijk gezin zich kenmerkte, samenwerkend tussen al die bloemen. Op zondag (en alleen op zondag) wordt er zelfs gedanst tussen het avondeten en het toetje door.

Less is more. Poppetjes krijgen dus geen neus – want daar zit geen expressie of beweging in. De ogen en de mond, daar kun je emotie in leggen! In haar training zakelijk tekenen leren deelnemers hun boodschap op een creatieve manier kracht bij te zetten.

Suzanne bewandelde haar eigen pad en vertelt: “Alles op dat pad heeft z’n waarde. Van al die bochten en afslagen leer je iets.” Het bracht haar naar een eigen coachpraktijk met 1 op 1 trajecten en trainingen voor allerhande organisaties. Ook staat ze dit jaar op een groot podium in het theater. Alle 150 UWV-medewerkers hebben een tekenblokje op schoot en worden door Suzanne geïnspireerd om het eens anders te doen: denk out-of-the-box!

De pelgrimstocht naar je droombaan – Suzanne loopt graag een stukje met je mee naar Santiago. Waar jouw Santiago dan ook ligt. Op een luchtige en creatieve manier kom je iedere sessie meer op koers. Mèt de nodige diepgang – zo kent haar methode ook onderdelen van NLP, Kunstzinnig Dynamisch Coachen en ikigai: over levensdoelen bereiken en plezier hebben.

Het blijkt nog wat te zijn trouwens, hardop uitspreken waar je goed in bent. Voorzichtig beginnen haar klanten vaak met de woorden “Ik denk dat…” Suzanne moedigt je aan om je vooral niet in te houden: “Ga staan voor je talent!”.

Naast haar praktijkruimte hangt een schilderij van Barack Obama, gemaakt door haar vader. Dezelfde man die haar op zijn drieëntachtigste nog uitnodigt voor een dans, temidden van een volle zaal met familie. Suzanne zwiert, draait en laat zich leiden door deze creatieve bollenkweker.

De dans van het leven, het is een pad vol bochten en draaien. De gele stoel van Suzanne staat voor je klaar om even stil te staan en jouw koers te ontdekken. Met stift. En zonder neusje.

 

Ondernemersportret van Suzanne Warmerdam, geschreven door Susanne Kobus