Piekeren is net als schommelen

door | 12-09-23 | Blog

Herinner je je de laatste keer dat je op een schommel zat? Dat je lekker door de lucht zweefde, met de wind door je haren, heerlijk onbezorgd schommelen.

En stel je nu eens voor dat je úrenlang zou schommelen, hoe leuk is het dan nog?

Zo is het ook met piekeren

Heel even piekeren is echt niet erg, al is het zeker niet zo leuk als schommelen ;-). Maar als je het heel vaak doet, dan is dat wel erg. Als je steeds nadenkt over je baan bijvoorbeeld: ‘zal ik blijven of weggaan? Ga ik iets heel anders doen, maar wat dan?’ Die gedachten maken je onrustig, of erger nog, het is frustrerend! En je lost er al helemaal niets mee op.

90% van je pieker-gedachten komt nooit uit

De meeste pieker-gedachten bedenk je alleen maar in je hoofd: ze komen nooit uit! Het zijn ‘slechts’ gedachten die je bijna altijd om kunt buigen naar positieve gedachten (ja echt, ook jij kunt het!). En hoe vaker je dit doet, hoe beter je er in wordt!

Gedachten ombuigen, hoe dan?

Pak een schrift en schrijf of teken daarin al je pieker-gedachten: waar je je zorgen over maakt, iets wat je wél zou willen maar niet durft, iets waar je enthousiast van wordt maar waarvan je je afvraagt wat anderen ervan zullen vinden, enzovoorts. En vraag je dan bij iedere pieker-gedachte af:

🟡  is het echt waar?

🟡  weet je zeker dat het echt waar is?

🟡  Stel dat het NIET waar is: wat zou dat je opleveren?

🟡  Kun je de gedachte ombuigen naar het tegenovergestelde: naar een positieve gedachte die je graag wilt geloven?

Een nieuw perspectief

In het begin voelt dat wat ongemakkelijk, vaak geloof je het nog niet echt. Wat dan helpt is dit: spreek de positieve gedachten een paar keer hardop uit, doe dat ook de dagen erna, en merk op dat het steeds makkelijker wordt (en zo niet, pas de zin dan aan op een manier dat het wel voor je werkt). Je zult merken dat het je een nieuw perspectief geeft én dat het nieuwe mogelijkheden opent.

Nieuwe mogelijkheden

En dat is wat je wilt, toch? Ontdekken wat er nog meer mogelijk is voor jou? Niet het gebaande pad volgen, maar je eigen pad ontdekken. Dan is het een mooie eerste stap om aan de slag te gaan met het ombuigen van je pieker-gedachten. Wil je sneller op weg naar werk waar je écht blij van wordt en ben je het ‘heen en weer schommelen’ zat? Stuur me dan nu een bericht! Deze maand heb ik nog twee plekjes voor een gratis sessie, waarin we sparren over wat jij graag wilt, wat je nog tegenhoudt en welke tips ik voor je heb. Geheel vrijblijvend en super waardevol, dat is wat ik terug krijg van vorige sessies.

Na ontvangst van jouw bericht plannen we een (online) moment en heb je de eerste stap gezet naar minder piekeren en meer werkplezier!