Piekeren is net als schommelen

door | 15-03-23 | Blog

Herinner je je de laatste keer dat je op een schommel zat?

Je zweefde lekker door de lucht, dacht even nergens aan, voelde de wind door je haren, heerlijk heen en weer. Onbezorgd schommelen.

Even is leuk, maar….

Stel je nu eens voor dat je uren en uren zou schommelen, hoe leuk is het dan nog? Dan wordt het al snel vervelend en wil je graag weer van die schommel af.

Zo is het ook met piekeren

Heel even piekeren en twijfelen is echt niet erg, al is het zeker niet zo leuk als schommelen ;-). Maar als je heel lang en vaak rondjes draait in je hoofd, dan is dat wel erg. Als je steeds maar weer nadenkt over je baan bijvoorbeeld: blijven of weggaan, en wat dan? Of toch blijven? Of… Dan word je onrustig, voel je je heel alleen of gefrustreerd. En de dingen waar je over piekert los je er al helemaal niet mee op.

Plan een pieker-kwartier

Spreek eens met jezelf af dat je elke dag een kwartiertje mag piekeren. En plan dat ook in je agenda. Pak een schrift en schrijf of teken daarin wat je bezighoudt: waar je je zorgen over maakt, wat je energie kost, wat je wél zou willen maar niet durft, enzovoorts.

En ga iets doen wat energie geeft

Gedurende de dag zullen die gedachten niet zomaar weg zijn. Maar… je kunt ze wel laten wegwaaien door iets te gaan DOEN! Zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op, zing (hard) mee of dans, dat brengt je in een positieve stemming. Je kunt ook een boek gaan lezen of iemand bellen die je al een tijd niet had gesproken.

Ga schommelen

Of ga naar buiten, zoek een schommel op en zweef eens vijf of tien minuten lekker door de lucht. Ga in elk geval iets doen wat JOU energie geeft. Je lost er niet alle problemen mee op, maar het brengt je wel in een positieve en actieve stemming. En van daaruit kun je dingen gaan doen die je wél verder helpen. Hulp inschakelen om te ontdekken wat je nou echt met die baan wilt, bijvoorbeeld.

Blijft je hoofd bewegen en kom je nergens?

Niet alles laat zich zo makkelijk oplossen, dat begrijp ik ook! Als dezelfde gedachten steeds terug blijven komen en je komt er niet uit, dan is het raadzaam om hulp te zoeken. Iemand die je kan helpen om je belemmeringen om te zetten in helpende gedachten en acties.

Met hulp kom je verder

Als jij piekert over wat je nu precies wilt met je werk, dan heb ik iets moois voor je! Elke week maak ik ruimte in mijn agenda voor een GRATIS SESSIE. Gedurende een half uur (en soms loopt het uit ;-)) heb je mijn volledige aandacht, focussen we op jouw zoektocht, geef ik je minimaal 2 tips die je verder helpen. Geheel vrijblijvend en super waardevol. Dus… waar wacht je nog op?

Stuur me een mail, dan heb je de eerste stap gezet naar minder piekeren en meer werkplezier!

Ontvang recente blogs in je mail